Az én logopédia füzetem

1 990 Ft

Elfogyott

Kategória:

Leírás

Az én logopédia füzetem

Kedves Szülők, Logopédusok!

A Logopédia füzetet azoknak a gyermekeknek ajánlom, akik óvodás- vagy kisiskoláskorban az artikuláció zavara miatt logopédiai ellátásban részesülnek.
A füzet olyan motoros előkészítő gyakorlatok (nyelvgyakorlatok) rajzait tartalmazza, melyek a logopédiai foglalkozásokhoz nélkülözhetetlenek. A logopédiában a hangok megfigyelése, észlelése, differenciálása hívóképekkel történik, a fejlesztés auditív ingerekre támaszkodik. A hallott ingerekhez kötött képanyag esetében nem a kép a mérvadó, hanem a hang. A motoros előkészítés szakaszában a mozgásos tevékenységek nyomon követését a logopédiai teremben elhelyezett tükörből kapott vizuális ingerek segítik. Fontos, hogy a látható beszédszervek jól elkülönítettek legyenek a foglalkozásokon használt képanyagban. Például a fogakhoz érintett kanálnyelv kialakítása, egészen más pozíció, mintha az alsó ajakhoz támasztott nyelvet kell felemelni, mert ekkor az ajak nem segítheti az emelést. Az ajkak, a nyelv és a fogak viszonyának helyes elkülönítéséhez az óvodás és kisiskolás korosztályok számára egyszerűen, vázlatosan ábrázolt gyakorló feladatok szükségesek. A rajzok ezért kerülik azokat a vizuális többletingereket, amelyek az áttekinthetőséget, a lényeg kiemelését akadályozzák.
A helytelen szokások elkerülése miatt javaslom, hogy az ellátást végző logopédus jelölje be azokat a feladatokat, melyeket a gyermek már pontosan tud otthon gyakorolni felnőtt felügyelete mellett. A feladatok sorrendje és mennyisége egyes gyermekeknél eltérő lehet. A füzetben szereplő gyakorlatok önmagukban nem elegendőek a beszédhangok helyes kiejtéséhez.
A számozott üres lapok célja, hogy a logopédus a foglalkozásokon jól kiejtett hangokhoz tartozó tematikus gyakorlóanyagokkal bővítse a házi feladatok körét.

Javaslatok, ötletek a használathoz

Gyakorlatok. A nyelvgyakorlatok tükör előtt egyenesen ülve, függőlegesen tartott háttal és fejjel, az áll leengedését követően kezdődhetnek. Folyamatosan ügyeljünk a testtartásra, a fej hátrahajtása nem megengedhető, valamint az áll se mozogjon a nyelvvel együtt. Ha a képeken a fogak látszódnak, akkor a gyakorlat úgy helyes, ha a kivitelezéskor is látszódnak, azokat az ajak ne takarja el. A gyakorlatok kiegészíthetők olyan megjegyzésekkel, megfigyelésekkel, amelyek a gyermek fejlődését segítik. Egyes gyakorlatokat praktikus úgy megtartani, hogy közben számolunk, s ezzel segítjük, hogy kellő izomzat alakuljon ki a hangfejlesztéshez.
A napi gyakorlás mennyisége. Naponta több alkalom is megadható, például 2×10 db, 3×5 db. Ha percben mérhető a gyakorlás, soha ne várjuk el, hogy szoborként végezze a gyermek percekig a gyakorlatot. A feladatok leírásának módosításával a gyakorlatok megfogalmazása a gyermek életkorához, képességeihez igazodjon. A munka során ne rögzítsünk a füzetbe olyan gyakorlatokat, melyeket a gyermek még nem tud önállóan elvégezni!

Az én logopédia füzetem és a nyelvgyakorlatok

A füzet ajánlott az artikuláció zavara miatt logopédiai ellátásban részesülő gyermekeknek.

Az óvodákban a nevelési év rendszerint a logopédusok felmérésével is kezdődik. A felméréseket követően hamar kiderül, hogy kiknek kezdődik meg a logopédia foglalkozása. A foglalkozások fontos eszköze egy füzet. Nézzük meg, hogy mit kínál Az én logopédia füzetem című munkafüzet az óvodásoknak és iskolásoknak!

A füzet bőséges gyakorlóanyagot kínál a logopédiai foglalkozásokra, kiemelt szerepet kapnak a nyelvgyakorlatok (nyelvtorna) vázlatos, lényegre törő képei. Miért fontos ez? A logopédiai foglalkozás e szakaszában a hangok és azok javítása a cél. A hangokhoz – auditív ingerhez- bármilyen minőségű hívókép társítható, a lényeg a hang tiszta ejtése, melyet a logopédus mutat be. A hangok kialakításának egyik feltétele a hangképzésben szerepet játszó izomzat erősítése. A pontos nyelvgyakorlatok szükségesek az izomzat erősítéséhez, valamint az eredményekhez az otthoni gyakorlás elengedhetetlen. Fontos a képanyag minősége, a beszédszervek egymáshoz való viszonya: ajkak, nyelv, fogak. Az én logopédia füzetem című kiadvány célja, hogy az említett rajzok precízen, vázlatosan, egyszerűen kerüljenek elő az óvodások és kisiskolások foglalkozásain. A gyakorlást mindenképpen előzze meg konzultáció logopédussal! Szükséges a tájékoztatás, hogy egyes gyakorlatoknál mire kell kiemelten figyelni, abból mennyit kell gyakorolni.

A füzet sok üres oldalakat tartalmaz. A logopédus illeszti ide a gyakorlóanyagokat: hangok szintjén, szavakban, mondatokban és szövegben.

A füzet táblázatai lehetővé teszik a szülő és a szakember kommunikációját. A logopédusok foglalkozásai akkor a leghatékonyabbak, ha a szülők otthon heti rendszerességgel gyakorolnak a gyermekkel. Az otthoni gyakorlás könnyedén jelölhető az otthoni gyakorlás dokumentálására szolgáló táblázatban.

A füzet méretezése szándékosan nagyobb az A4-es méretnél, így elférnek benne vágás nélkül a nyomtatott feladatlapok. A füzet oldalszámai a lapok beragasztása után is látható marad, s azok száma a táblázatos rendszer beírható.

Tartalom:

  • Ikonok táblázat (6 oldal)
  • Otthoni gyakorlást nyilvántartó táblázat (4 oldal)
  • Motoros előkészítő gyakorlatok: ajakgyakorlatok, szívógyakorlatok, fúvógyakorlatok, logopédiai nyelvgyakorlatok (16 oldal, 39 számozott gyakorlat)
  • Számozott üres lapok (49 oldal)
  • Heti gyakorló tábla (1 oldal)

Terjedelem: 80 oldal

ISBN 978-615-01-0714-1

 

Az én logopédia füzetem megvásárolható a következő terjesztőknél:

Az én logopédia füzetem kiválóan a kombinálható a Takuga Ajakállások csomaggal:
https://www.takuga.hu/termek/takuga-ajakallasok-csomag/

 

További információk

Tömeg 0,255 kg
Méretek 32 × 22,6 × 0,5 cm